Ce este lavanda și care sunt beneficiile ei

Ana
Ana

Când auzim cuvântul „lavandă”, adesea îl asociem cu o nuanță violet deschisă, însă această plantă este mai mult decât culoarea sa.

Ce este lavanda?

IMG_8756

Lavanda sau levănțica este una din cele mai cunoscute plante aromatice și medicinale mulțumit florilor mov și mirosului fermecător pe care îl emană.  Este cultivată pentru a produce ulei esențial, apă florală sau flori proaspete și uscate. Aceste produse ulterior sunt folosite în industria cosmetică, parfumerie, aromaterapie dar și în alimentație. Popoarele arabe o foloseau încă de acum 2500 de ani pentru producerea unor parfumuri, iar romanii o întrebuințau în parfumarea și purificarea corpului. Se consideră că de la acest obicei vine și numele plantei – în latină “lavo” – “a spală”.

Originară din zona Mediteraneană, Lavanda are frunze veșnice care se mențin pe tot parcursul anului, chiar și iarna. Plantele de lavandă ating maturitatea în 2-5 ani, și pot trăi chiar și peste 50 de ani, însă au o productivitate înaltă doar în primii 10-15 ani de viață după care trebuie înlocuite.

Există peste 40 de plante din familia lamiaceae care sunt considerate a fi lavandă. Iată care sunt cele mai cunoscute:

                                                                                                                                                                                                       Lavandula angustifolia, lavandula officinalis, lavanda adevărată sau lavanda englezească

  În ciuda numelui său comun, nu este, de fapt, originară din Anglia, ci provine din regiunea Mediteraneană. Se pare că a fost numită lavandă englezească deoarece crește bine în climatul englezesc. Având în vedere că Moldova are un climat temperat rece, a fost necesară crearea unui nou soi de lavandă rezistent la aceste condiții meteorologice care a fost numit ulterior „C90-Chisineovscaia 90” de la numele Chișinăului, capitala Republicii Moldova.                                                                                                                                                                                                                          

IMG_8525

                                                                                                                                                                                                                                  Lavandula dentata sau lavanda franțuzească  

– Acest soi de lavandă mai este cunoscut și sub denumirea de lavandă cu franjuri. Frunzele proaspete au o aromă puternică, asemănătoare rozmarinului. Ca și alte tipuri de lavandă, lavandula dentata este asociată în special cu condiții uscate, însorite, bine drenate în sol alcalin. Habitatul său natural include dealuri joase cu substraturi calcaroase în mijlocul altor arbuști. Este prezentă în Madeira și Insulele Canare.

                                                                                                                                                                                                                                Lavandin sau lavandula x intermedia 

– Este un soi hibrid, care nu este recomandat pentru consum din cauza conținutului ridicat de camfor. El este mai puțin rezistent, dar are dimensiuni mai mari și produce mai multe vârfuri înflorite. De asemenea, plantele de lavandin tind să înflorească mai târziu decât alte specii de lavandă. Uleiul de lavandin este cel mai popular ulei de lavandă la nivel mondial și este folosit la fabricarea multor produse de îngrijire corporală și cosmetice, inclusiv săpunuri, geluri de duș, șampoane și loțiuni corporale, precum și detergenți de rufe, detergenți de vase și produsele de curățare.                                                                                

                                                                                                                                                                                                                                             Lavandula stoechas sau lavanda spaniolă  

Florile au o culoare violet închis. Cuvântul specific latin „stoechas” provine din grecescul „stoichas” care înseamnă „în rânduri”. Planta este adesea utilizată în comerț în odorizante și insecticide. Lavanda produce, de asemenea, uleiuri esențiale, dar nu este răspândită în acest scop.                                                                                                                                                                                                                                          

Produse din lavandă

  • Ulei esențial de lavandă este extras din vârfurile înflorite ale plantei prin intermediul distilării cu aburi. Are un rol important în cosmetică și parfumerie, unde circa 80% din parfumuri conțin ulei de lavandă. Uleiul eteric de lavandă este și inițiatorul revoluției aromoterapiei moderne și unul din cele mai cunoscute și folosite uleiuri la nivel global mulțumit proprietăților sale calmante și antidepresive. Îl puteți aplica pe o pernă sau tampon de bumbac, masat pe piele, plasat într-o lampă sau într-un difuzor cu ultrasunet.
  • Ceaiul de lavandă este o băutură calmantă care ajută la ușurarea anxietății, îmbunătățește somnul și este o modalitate excelentă de a vă relaxa după o zi grea. Este dotat cu compuși sănătoși care vă pot stimula sistemul imunitar și atenua durerile. Ceaiul îl puteți pregăti chiar și acasă prin înmuierea florilor de lavandă în apă clocotită timp de aproximativ 15 minute.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
  • Apă sau hidrolat de lavandă se formează ca și uleiul esențial, în urma distilării cu aburi, și este un produs multifuncțional care are mai multe beneficii pentru organismul uman. Este un bun calmant și revigorant pentru piele, ajută la regenerarea și hidratarea acesteia, în același timp atenuează roșeața, efectele dăunătoare a razelor sorale și a iritațiilor. De asemenea, îl puteți folosi în difuzor sau umidificator pentru a împrospăta aerul din camere.                                                                                                                                                                                                                                        
 
  • Florile de lavandă pot fi folosite pentru a alunga anumiți dăunători, cum ar fi moliile, muștele și țânțarii. Păstrați un buchet de lavandă pe verandă sau un săculeț cu flori în sertarele cu haine pentru a respinge oaspeții nedoriți.                             

Beneficii ale uleiului de lavandă:

Lavanda este o plantă adaptogenă, care ajută corpul uman să se adapteze la stres sau la anumite dezechilibre. S-a constatat, de-a lungul timpului, ca uleiul esențial de lavanda poate fi de ajutor în viața de zi cu zi, cum ar fi:

  • Insomnia este o problemă sâcâitoare, dar o soluție benefică ar fi să încercați să puneți câteva picături de ulei esențial de lavandă pe pernă înainte de a merge la culcare.                                                                                                                                                                                                                                            
  • Atunci când este aplicat pe păr sau scalp, uleiul de lavandă poate preveni probleme comune, precum mâncărimi ale scalpului sau mătreața.                                                                                                                                                                                                                                                                                      
  • Bufeurile sunt un simptom comun al menopauzei care afectează multe femei ce provoacă o senzație bruscă de căldură asupra corpului, însă aromaterapia cu ulei eteric de lavandă poate ajuta la reducerea bufeurilor.                                                                                                           
  • Unul dintre principalele beneficii ale lavandei este că poate calma fără sedare, iar experiența relaxantă a parfumului de lavandă a dus la utilizarea sa în aromoterapie pentru a ușura anxietatea. Adăugați câteva picături de ulei eteric în lampa pentru aromaterapie sau în difuzorul cu ultrasunete pentru a crea o atmosferă relaxantă și benefică organismului.                                                                                                                                                                                                                                                                               
  • Uleiurile esențiale sunt excelente pentru beneficiile dermatologice, inclusiv lavanda. De fapt, dacă aveți acnee, eczeme sau inflamații ale pielii, aplicarea uleiului de lavandă în zonele afectate poate trata petele și ușurează inflamația, iar pentru cei cu pielea sensibilă, se recomandă să diluați uleiul esențial în apă sau în ulei vegetal purtător.
  • Activitatea antioxidantă a lavandei poate contribui, de asemenea, la vindecarea rănilor.                                                                                                                                 
Consultați un dermatolog înainte de a adăuga lavandă la regimul de îngrijire a pielii, pentru a vă asigura că nu va interacționa cu oricare dintre medicamentele pe care le consumați.

Distribuie acest articol cu prietenii tăi!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *